Son zamanlarda eski defterler teker teker açılıyor anlaşılan. Westwood'un atağından sonra sıra LucasArts'da. Aslına bakarsanız hiç de fena olmuyor. "Yeni" bir şey üretilemeyince bit pazarına nur yağması aslında iyi bir şey değil, ama bu sayede eski dostları da görmüş oluyoruz. Ha bu işin sonu "Red Alert 37"e varır mı orasını bilemem.

Açıkçası ben ilk Monkey Island'a yetişemedim, o zaman kompüterim yoktu. Ama bu açığı sonradan bir takım emülatörler vasıtasıyla giderdim ve böylece tüm seriyi oynadım. Zevkliydi! Evet iki boyutluydu, grafikleri (günümüze göre) berbattı ama hikayesi iyiydi, bulmacaları zekiceydi ve "cool" espriler vardı. Her adventure oyuncusunun rüyasıydı yani... Sonra Guybrush'ın geri döneceği, hem de bu sefer üç boyutlu olacağı söylentileri yayılmaya başladı. Nedense hemen üç boyutlu olmanın tüm "karizmayı" öldüreceği, Monkey Island'ın asla eskisi gibi olamayacağı söylentileri yayılmaya başlandı ki, bunları kim yayıyor gerçekten merak ediyorum. Üç boyutlu olması hiçbir oyunun değerini azaltmaz, dahası gerçekçi olalım, Monkey Island'ı hala 2D olarak yapmaları tek kelimeyle aptallık olurdu, böyle bir şey düşünebiliyor musunuz? Üstelik önümüzde şimdiye kadar oynadığım en yaratıcı ve en etkileyici adventure olan Grim Fandango örneği vardı, yani LucasArts "bu işi biliyordu". En iyi taktik bekleyip görmekti, netekim biz de öyle yaptık.

Ve işte en sonunda elimizde! Guybrush "her açıdan" karşımızda artık, evire çevire bakabiliriz (Aramızda kalsın iki boyutluyken daha yakışıklıydı!). Oyunun tüm Monkey Island serilerini de bir şekilde ilgilendiren bir hikayesi var: Melee Island başkanı Elaine'in öldüğü söylentileri yayılmaya başlanmıştır ve Elaine başkanlığı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Rakibi seçmenlere "bedava grog" sözü vererek epey oy toplamaktadır, sonrasında bu rakibin aslında Guybrush'ın ezeli düşmanı LeChuck olduğu da ortaya çıkar. Guybrush olarak göreviniz basit: Elaine'in hala yaşadığını bir şekilde kanıtla ve başkanlığı kaptırma!

Ama bu kadar basit değil elbette. Hikaye ilerledikçe "Ultimate Insult" adı verilen bir alet çıkar ortaya, bu alet korsanların içindeki tüm "korsanlık" duygularını öldürüp onları "uyumlu vatandaşlar" haline getirmektedir. LeChuck sınırsız itaat istediği için bu aletin peşindedir ve elbette siz de. Son "showdown" da Monkey Island'da yaşanacaktır.

Bu hikayenin çok kaba bir şekilde tasviri, öykü burada anlattığımdan daha derin ve güzel, en önemlisi akıcı. Adalar arasında geçen maceralarınız sırasında bir sürü eski dosta rastlıyorsunuz: İlk oyundaki tayfalarınız, Stan (ilk oyunda size gemiyi satmıştı), geveze kurukafa Murry ve bir sürü tanıdık yüz.. Guybrush "meşhur" şeylere de sataşmayı ihmal etmiyor, Planet Hollywood'la, LucasArts'la (Planet Threepwood'dayken tavandaki LucasArts kadehine bakın) ve en önemlisi kendisiyle gayet güzel dalgasını geçiyor. Ve bulmacalar... Bol bol var, basitten imkansıza kadar değişiyorlar. Bazıları açıkçası saçmasapan ve zorlama duruyor, ama genel olarak o esprili havanın yakalandığını söylemek mümkün (Özellikle Herman'ın hafızasını yerine getirmek için kafasına birşeyler attığınız bulmaca beni oldukça keyiflendirdi). İlk anda olanaksız gibi duran Monkey Combat ise oyunun en zor bulmacası, açıkçası oyunun sonlarında olmasaydı sizi oyundan vazgeçirtecek kadar zor.