Pokemonlar enteresan yaratıklar, duyguları olup neredeyse bir insan gibi düşünebilmelerine rağmen kendilerine "pokemon avcıları" diyen bir gurup maceraperest bu şirin ve mazlum varlıkları yakalayıp zorla dövüştürebiliyorlar. İşin doğrusu Pokemon evreninde nasıl olup da bir pokemon isyanı olmadığına şaşırıyorum. Veya neden bir pokemon şehri yok? Pokemonlar düşünüp akıllıca davranan bireyler olmalarına rağmen bir şehir kuramamışlar? Denediklerinde ne olmuş gerçekten çok merak ediyorum pikachu'nun elektriği mi kalmamış yoksa Squirtle'ın suyunda klor mu yokmuş? Pokemon Ranger'ın sorularıma cevap verebileceğini pek sanmıyorum ancak onlardan uzak kaldığım zamanda sayıları oldukça artan pokemonların eğlenmeniz için ellerinden geleni yapacaklarını garanti edebilirim.

Pokemon Ranger pek çoğumuzun zamanında gameboylarımızda oynadığımız Pokemon RPG serisinin Nintendo Ds için çıkarılmış ruhani devam oyunu. Oyunun adında da anlayabileceğiniz üzere bu kez bir Pokemon Avcısı değil, bir Pokemon Ranger'ız. Rangerlar basitçe bizim şu an ormancı olarak çağırdığımız doğa adamları, pokemon evreninde ise rangerlar genel olarak metropoller ve doğal ortamlarında pokemonları korumak ile görevliler. Ve doğal olarak, pokemon avcıları gibi evrendeki bütün pokemonları yakalamak gibi bir amaçları yok.

Ranger'lar genel olarak diğer insanlardan pek farklı sayılmazlar, onların en büyük güçleri içgüdüleri ve doğada sakinleiştirerek yardımlarına çağırdıkları pokemonlar. Pokemonların çeşitli özellikleri sayesinde yolları kapatan barikatları açabiliyor, yangınları söndürebiliyor, özetle ihtiyacı olan her türlü pokemon ve insana yardım edebilecek durumda oluyorlar.

Rangerları, avcılardan ayıran en büyük ve önemli özellik ise pokemonları yakalamıyor olmaları, bunun yerine onları "Bak kardeşim böyle hırçın olma, çevren de üzülüyor" benzeri sözler ve etrafında çevirdiğimiz bir topaç sayesinde sakinleştiriyorlar. Topaçtan bahsetmek gerekirse, ismi Capture Disc olan bu aletleri dokunnmatik ekran yardımıyla pokemonun etrafında çeviriyor ve ona bir nevi "kendine gel" diyoruz. Pokemonumuz sakinleşip bizden özür diledikten sonra onu bölümlerde bulunan mini bulmaca ve dövüşlerde kullanabiliyoruz. Örneğin yıkılması gereken bir barikat veya söndürülmesi gereken bir yangın varsa ilgili pokemonu seçiyor ve bu pokemon da bizi kırmayarak elinden geldiğince yardım ediyor. Elbetteki her pokemon bu garip topaçların etraflarında öylece dönmesine izin vermiyor, kimisi kızıp ona toslarken çoğu basitçe güzelim topacı yakmayı veya ıslatmayı tercih ediyor. İşte böyle durumlarda devreye değişik topaç türleri giriyor, örneğin kullanacağınız zehirli topaç (Evet doğayı sevip sayan bir insanı canlandırıyoruz) karşınızdaki pokemonu uyuturken, bir başka topaç ise yarattığı küçük sarsıntılarla pokemonu hareketsiz bitiyor.

Oyunun grafikleri oldukça başarılı, gerek karakter tasarımı olsun gerekse çevre dizaynı hem animenin hemde serinin eski oyunlarının ruhunu kaliteli bir şekilde yansıtabiliyor. Ekranlar Nintendo DS Rpg'lerinden alıştığımız üzere klasik olarak Oyun/Karakter Pokemon durumu olarak ayırılmış durumda. Dokunmatik ekran ile karakterimizi yönetirken üst ekranda yanımızda olan pokemonları ve kullanılan topacın türünü görüyoruz. Pokemon dünyasından uzun süredir uzak kalmış bir oyuncu olarak yeni pokemonlar ve onların uçuk dizaynı zaman zaman gözlerimi yordu, bunun dışında ise görebildiğim tek eksi oyunun üst ekranı yeterince etkin bir biçimde kullanmıyor oluşu oldu.

Oynanış oldukça basit, dilerseniz tüm oyunu başka hiçbir tuşa dokunmadan dokunmatik ekranı kullanarak oynayabilirsiniz. Genel olarak komutlar basit tıklamalar ile çalışırken, bir pokemonu sakinleştirmek ise biraz daha karmaşık, stylusunuzu alıp pokeomonun hızlıca daireler çizmeniz gerekiyor ve bunu yaparken pokemonun verdiği tepkilere dikkat etmenizde de fayda var. Zaman zaman biraz el çabukluğu sizi pokemonun saldırılarına karşı koruyabilirken, yanlış bir bilek hareketi ise değerli topaçınızın parçalanmasına neden olabiliyor.




Genel olarak kaliteli bir rol yapma oyunu arayan oyunculara ilk tercih olarak tavsiyem Pokemon Ranger olmayacaktır, özellikle henüz oynamadıysanız Gameboy Advance için çıkmış Golden Sun ve önümüzdeki günlerde inceleyeceğimiz Children of Manayı beklemenizi özellikle tavsiye ederim. Ancak Pokemon markasının animelerini ve oyunlarını takip ediyorsanız veya en azından gameboyunuzda saatlerinizi harcadığınız ilk nesil Pokemon oyunlarının şu anda ne durumda olduğunu merak etmekteyseniz Pokemon Ranger'a göz atmanızda fayda var.