Silent Hill serisini hemen her oyuncu duymuştur. Adventure oyunlarının vazgeçilmez unsurlarından olan korku öğesini sömürü noktasına varacak kadar kullanan, ilgi çekici senaryoya sahip oyunlardan oluşan başarılı bir seridir. İlk oyun Silent Hill 1 ile PS'de başlayan bu gerilim dolu macera bugüne kadar çeşitli platformlara çıkan 2, 3 ve 4. oyunlarıyla dünya çapında büyük bir hayran kitlesi edindi. Adına siteler açıldı, forumlarda senaryosunun karanlıkta kalan kısımları uzun uzun tartışıldı, Silent Hill the Book of Lost Memories isimli bir kitabı, Silent Hill Experience ismiyle PSP için hazırlanmış çizgi roman tarzında değişik birkaç senaryo içeren bir UMD disk piyasaya çıktı, her ne kadar bizim oyunlardan bildiğimiz senaryoyla tam olarak uyuşmasa da "fena değil" denilebilecek bir filmi bile çekildi. Silent Hill üzerine bu kadar çok proje yapılırken bizi daha çok cezbeden kısım olan oyunların en son çıkanı SH4, 2004 yılında piyasaya çıkmıştı. İşte uzun bir aradan sonra Konami yalnızca PSP konsolu için raflarda yerini alan, SH adıyla yapılan beşinci oyun Silent Hill Origins ile karşımıza çıkıyor. Önceki oyunlar Konami'nin "Team Silent" ekibi tarafından yapılmışken Konami bu sefer oyunun yalnızca dağıtımında rol alıyor. Oyun "Climax Group" tarafından geliştirildi.

Welcome to Silent Hill

Karakterimiz Travis Grady mutlu mesut yoluna devam eden, kendi halinde, arkadaşlarıyla telsizde şen şakrak muhabbetler eden bir kamyoncudur. Derken yolun ortasına bir kız çocuğu atlar. Travis frene basar, kamyon acı bir fren sesiyle kayarak durur, kamyondan iner. Kız kaçar. Oyunumuza burada başlıyoruz. Kızın peşinden giderken görülen bir tabelada yazan yazı olacakların habercisidir."Welcome to Silent Hill"

Eee oyun Silent Hill olunca mekanımız doğal olarak yine Silent Hill. Serinin önceki oyunlarından öğrendiğimiz kadarıyla burası vakti zamanında kendi halinde normal bir yerleşim yeridir. Burada yaşayan bir grup insan amacı cennetin kapılarını dünyaya açmak olan bir tarikatın(the order) üyesidir ve bir gün, bu ideallerini gerçekleştirmek maksadıyla tanrıyı doğuracağına inandıkları Alessa Gillespie isimli küçük bir kız çocuğunu kullanarak bir ayin yaparlar. Bu ayin sonrası çıkan yangında Alessa'nın bedeni tamamen yanar ve tarikat üyelerinden Dr. Kauffman yönetimindeki Alchemilla Hastanesi'nde, hemşire Lisa Garland'ın gözetimi altında bakıma alınır. Sonraları Alessa bir şekilde güçlenir, tarikatın elinden kurtulur. Silent Hill'in bir nevi hayalet kasabaya dönüşmesine neden olacak olaylar başlar. SH Origins ile bu olayların başlangıcı ve öncesi, Travis'in kendi geçmişine ışık tutacak hikayesiyle harmanlanarak anlatılıyor.

Travis neler olup bittiğini anlayamadan kendini kasabada bulduğunda, elimize bir harita geçiyor. Haritada serinin diğer oyunlarından aşina olduğumuz Alchemilla Hospital, Greenfield Apartments vs. gibi daha birçok tanıdık mekan göze çarpıyor. Bunlardan bazılarında bayağı vakit geçirirken bazılarına hiç girmiyoruz, bazılarını da yalnızca bir kapısından girip diğer tarafından çıkarak karşıya geçmek için ziyaret ediyoruz. İlerledikçe yolların geçişe izin vermeyen kısımları, açmayı denediğimiz ama açamadığımız kapılar vs. aynen diğer SH oyunlarında olduğu gibi haritada işaretleniyor.

Aynanın diğer tarafı

Mekan tasarımları bir SH oyununa yakışacak biçimde. Özellikle hastane ve sanitarium bölümündeki odalar ayrı ayrı büyük bir özenle tasarlanmış. Diğer oyunlardaki gibi hemen her mekanın bir de yıkık-dökük, her tarafı harap olmuş, yer yer kan ve pasla kaplı alternate olanı var. Oyunda ilerledikçe aynı mekanları alternate olarak da gezmemiz gerekebiliyor. Normalde kapalı olan kapılar alternate halde iken açık olabiliyor, tersi de mümkün. Yine normalde bir nesneye erişmemizi engelleyen yapılar, aynı mekanın alternate olanında ortadan kalkmış olabiliyor. Normal mekanlardan alternate olanlara geçiş içinse aynaları kullanıyoruz. Genelde tuvalet, banyo gibi yerlerde karşımıza çıkan aynanın önüne gidip X'e basarsak Travis aynaya dokunuyor ve güzel bir efekt eşliğinde etrafımızdaki mekanın dönüşümüne şahit oluyoruz. Zaten eğer aynalardaki görüntülere dikkat ederseniz çevrenizdekiyle aynı olmadığını fark edersiniz. Aynalar oyunda geçiş gerekli olan yerlerde ve yakınlarında yerleştirilmiş. Çoğu zaman fazla dolaşmak gerekmiyor, haritada işaretlenmiş olmasından yararlanarak yakında bir yerlerde bulabileceğimiz bir ayna vasıtasıyla paralel evrene geçebiliyoruz.