Uzun zamandır klavyemin başına oturup da oyun yazısı yazmıyorum, farkındayım. Aslında bundan oynamaya değer oyun bulmadığıma ilişkin bir sonuç çıkarmak da mümkün; fakat durum tam olarak bu değil. Çünkü ben de oyun oynuyorum, hem de kimi zaman hepinizden çok... Öte yandan bazen öyle oyunlar çıkıyor ki karşıma, işi gücü bırakıp o oyuna veriyorum tüm konsantrasyonumu. Ancak şu da bir gerçek ki, çoğunlukla bu oyunlara da bir ara verip Starcraft'ın ya da Warcraft'ın başına dönmemle sonuçlanıyor bu yoğun ilgi. Oyun kötü olduğundan değil, kesinlikle... Craft oyunları e-spor alanında bir çığır açtığı için belki de. Ancak bu oyun, önümüzdeki birkaç saat bilgisayar başında geçireceğim süre boyunca ne yapacağım hakkında bana tek bir seçenek sunuyor.

Spartan, Slitherine Entertainment'ın üçüncü yapımı. Oyunu Just Play dağıtmış. Slitherine, sektöre Legion ve Chariots of War gibi oyunlar sunmuş bir yapımcı. Ekibin işlerine ana hatlarıyla baktığımızda genelde oyunun arka planında yer alan dokulara gösterdikleri özeni, grafik tasarımlarındaki doku kaplmalarına göstermediklerini görüyoruz. Öte yandan "şahane grafikler, gerçeğe çok yakın hede hödö" gibi iddiaları gerçekten başarabilen oyunların sayısı henüz bir elin parmaklarına ulaşmış da değil. Bu durumda grafik beklentisini erteleyebileceğimiz bir oyunla karşı karşıya olduğumuzu kabul etmeliyiz... Öte yandan oyunun 2D/3D seçeneklerinden hangisini seçiyorsun derseniz ben 2D'yi tercih ederim, çünkü 3D modu gerçekten çok başarısız ve fonksiyonel olmaktan uzak.

Lafı bırak, mitolojiye bak...

Spartan bizi alıp, Antik Yunan'a götürüyor. Bu sıralarda bu çok sık yaşadığımız bir şey; zira Wolfgang Petersen'in Troy'u da gösterime girmiş durumda. Öte yandan antik atmosferi sunmada Spartan, Troy'dan daha başarılı olabiliyor. (en azından şu kadarını söyleyeyim, destanda Truva savaşı 10 yıl sürer, filmde ise 15-20 gün içinde bitiyor...)

Bildiğiniz ya da şimdi öğreneceğiniz gibi, Ares ile Athena arasındaki mücadele zamanla Sparta ile Atina arasındaki rekabete dönmüştü. En sonunda Sparta kendi savaş çığırtkanlığının kurbanı olup Makedonya'da Atina'nın üstünlüğünü kabul etmesiyle de Helen, yani Yunan çağı başladı. İşte tam bu sırada Yunanistan'ı tehdit eden bir büyük güç vardı: Persler. Bütün dünya tarihini size anlatacak değilim, anlatsam da dinlemezsiniz. Ancak hiç olmazsa bir kısmını öğrenmek için Spartan'ı almanızı tavsiye ediyorum.

Spartan esas itibariyle sıraya dayalı bir strateji (TBS) oyunu. Menüleri ve arabirimi ile bir Civilization klonu gibi görünse de, aslında Spartan Civilization adıyla çıkıp TBS'yi gözden düşüren bütün oyunlardan daha iyi (elbette Sid babanın Civ III'ü ve Alpha Centauri'si hariç, bu oyunlar türün en güçlü öğeleri). Haritada uygun yerlere şehir devletleri serpiştirilmiş ve sizin tarafınızdan ele geçirilmeyi bekliyorlar. Zaten oyunun temel çizgisi de bu yönde; neticede silahla mızrakla ya da diplomasiyle bütün dünyaya hakim olmak. Ancak Antik Yunan'daki sınırlar içerisinde, yani bütün dünya dediğimiz yer Ege kıyıları, Batı Anadolu ve biraz da Dalmaçya ile sınırlı...