PG çılgınlığı hiç şüphesiz Nes'in televizyonlarımıza o fantastik dünyayı açması ile başladı. Türün yaratıcılarından Square-Enix'in 1987'de Final Fantasy denilen hastalık yapıcı oyunu piyasaya sürmesi ile serüvenimiz başladı. Sudeki de tam bu noktada karşımıza çıkıyor. Final Fantasy serisinin başarısının ardından oyun firmaları yavaş yavaş bu türe daldı konsollarda. Ardı ardına gelen FF taklidi oyunlar hep bir adım önde olan FF serisini bir türlü geçemediler. Sudeki ise bu taklitlerden bir nebze de olsa sıyrılabiliyor. Neden oyunu FF serisi ile karşılaştırdığımı söyleyebilirim. Her biri ayrı bir karizma taşıyan karakterler, nefis ara demolar, cıvıl cıvıl bir dünya sadece FF ile RPG adını aldı. Sudeki de benim için FF'ye olan yakınlığı ile daha bir önem taşıyor. GameCube'deki Crystal Chronicles ile karşılaştırabiliriz aslında Sudeki'yi. Çünkü her ikisi de çok renkli bir dünya sunuyor.

Önce Xbox'a çıkan Sudeki, bir yıl gecikmeli olarak PC'lere geldi. Yavaş yavaş konsol oyunlarının PC'ye port edilmesi ile birlikte Sudeki ve Fable gibi oyunlara kavuşuyoruz.

Sudeki'de dört tane karakterimiz var. Savaşlar esnasında her bir karakterimizi yönlendirebileceğiz. Her karakterimizin skill ve hp'leri farklılık gösteriyor. Bu da her birinin farklı yeteneklerini kullanmanıza izin veriyor. Kısaca karakterlere göz atalım:

Buki: 19 yaşında siyah saçlı çok tatlı bir karakterimiz. Sevimli karakterimiz kedimsi (antropormoph) bir yapıya sahip. Buki, Shadani Martial Arts'da yetişmiş ve dövüş tekniğinde bıçakları etkili oluyor. İki farklı bıçağa sahip. Birincisi 'Kalamarka'; iki tırnaklı bu bıçak ile düşmanlarınıza keskin vuruşlar yapabilirsiniz. İkincisi ise 'Shalizeh'; bu bıçak üç tırnaklı ve ateş kayalarından yapılmış. Haliyle daha etkili.

Ailish: Mavi saçlı Ailish 19 yaşında genç pisişik bir prensesimiz. Yine iki farklı silahı var Ailish'in de; 'Rotal Sceptre' ve 'Batholith'. İlkini kraliçe Luscia'dan doğum gününde hediye olarak aldı. İkincisi silahı Batholith'in ise telekinetik yeteneklerini kullanırken bayağı faydalı olacağını söyleyebilirim. Anlaşılacağı üzere Ailish sağlık ve etkili büyüleri ile çok faydalı bir karakterimiz.

Tal: 20 yaşında kızıl saçlı erkek karakterimiz Tal, çok yetenekli bir savaşçı. Her savaşçı gibi o da çok özel kılıçlara sahip. İlk kılıcı 'Recruit's Soword' babasından yadigar Tal'a. Manevi bir değeri var :) İkinci silahı ise 'Mammoth's Fang' kılıçtan çok bıçağa benziyor. Tal ağır objelerde ve cani düşmanlarda vazgeçilmeziniz olacak.

Elco: 25 yaşındaki en yaşlı karakterimiz. Sofistike bir hali var. Çok kitap okuduğu her halinden belli :) Kraliçenin bilimsel danışmanı kısaca. Elco'nun haliyle daha modern silahları var. İlk silahı 'Phaton Phaser' çok güzel bir silah. 'Omnium Rocekt' ise sırtında taşıdığı bir ateşleme sistemi, bununla uçuyoruz. Elco'ya da ortalığı dağıtırken ihtiyacınız olacak.

Karakterlerin hikayelerine girmiyorum. Zaten çok hoş videolar ile bunlar yeterince anlatılıyor. Ara demolar FF'tekiler kadar olmasa da çok başarılı gerçekten. Sudeki'de asıl hikaye iyi ve kötü mücadelesi diyebiliriz. Tanrılar dünyaları kendi egemenliği altına almak istemektedir. Bunda her iki taraf da başarılı olabilmek için tüm kozlarını kullanacaktır. Elbette biz iyi taraftayız. Illumina Castle'ın sakin ama gururlu mensuplarıyız.

Sudeki, FF'lerdeki gibi sıra tabanlı (Turn-Based) savaş sistemini kullanıyor. Bu sistem bir sen vur bi ben gibi. Ama o kadar da ilkel değil. Çünkü oyun boyunca bazı karakterler ile tek başına ilerliyoruz. Sudeki'nin kontrollerine alışana kadar zaman geçebilir, bu yüzden oyunun giriş bölümündeki egzersizleri mutlaka yapın. GamePad'iniz var ise Sudeki'yi oynamak biraz daha zevkli oluyor. Komboları yapmanız için de bayağı güzel oluyor GamePad. Sonuçta konsoldan port edilmiş bir oyun. Kontrollere alışması çok da zor değil. Ama Fable'ın kontrollerde daha iyi olduğunu söyleyebilirim.