Ralli severler için müthiş bir oyun geldi arkadaşlar. CMR serisinden veya Ralisport serisinden oldukça zevk aldık. Ama her oyunun bir ömrü vardır elbette. Konsollarda çıkan CMR 4 pek fazla kişinin eline geçmemiştir herhalde. Ama konsollardan PC'ye transfer olan V-Rally serisi, çoğu kişiyi bilgisayar başına bağlayacak, hoş vakitler geçirmesini sağlayacak.

V-Rally 3, aslen konsol tabanlı bir oyun. Zaten oyunun görünüşünden ve kontrollerinden de bu anlaşılıyor. Kontroller oldukça basit, ama bir CMR oynadıktan sonra zor gelebiliyor. Tuşlar çok hassas. En ufak bir dokunmanızda araba hızla dönüveriyor. Oyuna alıştıktan sonra çok eğleniyorsunuz. Fazla tuş yok, tek ilgilenmeniz gereken parkurlar ve virajlar.

Oyunda Single Player seçenekleri ve multiplayer var tabi ama en önemli seçenek kariyer modu. Burada çaylak bir yarışçı olarak işe giriyorsunuz ve ardından deneme sürüşleri ve tekliflerden sonra, değişik markalarda çalışıyorsunuz. Markalar gerçek hayattan alınma ve arabalar da gerçek. Bir marka ile çalışmadan önce sizi test ediyorlar, yetenekli bulurlarsa da bir sezonluk anlaşma imzalıyorsunuz. Diğer sezon için başka bir firma ile çalışma şansınız var veya devam da edebiliyorsunuz. Her firmanın birbirinden değişik özellikleri var tabi.

Oyunda 3 çeşit araba var. 1.6, 2.0 ve özel klasmandaki arabalar, fazla çeşitli değiller. Ama CMR'deki tüm arabaları da bulmanız mümkün. Özel klasmanda da bildiğimiz arabalar var. Modifiye edilmiş olduklarını söylememe gerek yok herhalde.

Grafikler aynen bir konsol oyunu gibi. Detaylı olmasına rağmen çözünürlüğü ne kadar artırırsanız artırın, düşük çözünürlükmüş gibi görünmekte. Ben 1600x1200'de oynamama rağmen CMR'deki 800x600 gibi görünüyordu. Ama bu demek değil ki grafikler kötü. Arabaların kirlenmesinden hasar almasına kadar çok şey düşünülmüş. Pistler de detaylı tasarlanmış ve seyretmeye değer manzaralar yapılmış.

Oyundaki hasar özelliği çok iyi. Esaslı bir çarpma sonrasında araba kullanılmaz hale gelebiliyor. Arabanın ön tarafı yamulduğu zaman tekerleğe sürtebiliyor ve bir süre sonra tekerlek kopabiliyor veya havası iniyor. Değişik sorunlar var oyunda ve hepsi birbirinden gerçekçi.

Ses efektleri de kaliteli sayılabilir. Müzikler kaliteli, sözlerle birlikte dinlenebilir kalitedeler. Efektler de oyuna renk katmış. Arabaların motor sesleri çok gerçekçi, zorlandıklarında falan çıkardıkları sesler gerçeğin birebir yansıması olmuş. Yardımcı pilot da yolları iyi anlatıyor, tam zamanında tepki veriyor.

Oyunun sistem ihtiyacı hiç de fazla değil. Çözünürlüğü 1024x768 yapıp da detayları sonuna kadar açsanız bile 1Ghz işlemci ve 32Mb ekran kartında fena çalışmıyor. Bu zamanda böyle güzel ve az sistem isteyen yarış oyunu bulmak zor oluyor. Bu nedenle en kısa zamanda bu oyunu alın, eğer hala almadıysanız.