Coğrafya dersinden oldum olası hoşlanmam. Gerek karşılaştığım coğrafya hocaları, gerekse konuların sıkıcı anlatılması beni dersten oldukça soğuttu. Bulutlar nasıl yağmur yağdırır, akarsuların debisi nasıl hesaplanır, anlamsız bence... Ama bazı coğrafi olaylar vardır ki insanlık tarihini çağlar boyunca olumsuz etkiler. Bunlardan biri de deprem. Gerçek hayattaki depremler insanlığı ne kadar olumsuz etkilerse etkilesin, oyun aleminde de bir deprem var ki, çağdaşı oyunların arasından sıyrılmasını bilerek, akıllarda yer etmeyi başardı. Hangi oyundan bahsettiğimi anlamışsınızdır; Quake.

id Software'in Wolfenstein ve Doom'dan sonra yaptığı en iyi oyun Quake'tir. Hem belirli bir çizgide kalitesinden ödün vermeyerek seriyi devam ettirdi, hem de zamanında birçok oyuna esin kaynağı oldu. Tabi bu esinlenmelerin dozunu kaçıran oyunlar tarihin tozlu raflarının VIP bölümlerine yerleştiler. Ne olursa olsun, kim ne derse desin Quake serisi ile, bilhassa Quake 2'den itibaren FPS oyunlarındaki aksiyon olayı tavan yaptı. Quake ve Quake 2 single player ağırlıklı ve multiplayer'a destek veren oyunlardı. Quake 2'deki multiplayer olayı, aksiyondaki fazlalık dolayısıyla çok sevildi. id Software de bundan habersiz değildi elbette. Oyunun üçüncü versiyonu; Quake 3: Arena, adından da anlaşılacağı üzerine multiplayer tabanlı bir oyun oldu. Zamanın en iyi grafiklerine sahip olan oyun, oynadığımız birçok oyunla da motorunu paylaştı uzun yıllar. Aklıma gelen en popülerleri: Return To Castle: Wolfenstein, Medal Of Honor: Allied Assault, Call Of Duty serisi... Quake 3 çok oynandı, hala oynanmakta (bkz. ben). Çok tutulan oyunlara yapıldığı gibi Quake 3'e de bir ek paket yapıldı Team Arena adında. Bu oyunda da değişik haritalar, değişik silahlar, değişik karakterler vardı ve en az Quake 3'ün kendisi kadar eğlenceli, hızlı ve aksiyon doluydu.

Bildiğiniz gibi geçen sene ağustos ayında Doom 3 çıktı. Doom 3'ün çıkmasına bir iki sene kala Quake 4'ün çıkacağı haberleri gelmişti ve oyunun Doom 3 motoruyla yapılacağı söylenmişti. Bu gibi sansasyonel haberler genellikle asılsız olur ama bu sefer doğru çıktı. Her ne kadar yapımcı, serinin diğer oyunlarında olduğu gibi id olmasa da (Raven Software), bu adamlar böylesine büyük bir projeyi bu şirkete gönül rahatlığıyla verdilerse vardır bir bildikleri. Raven demişken, Hexen, Heretic, Jedi Knight 2 gibi kral oyunları bünyesinde barındıran bir firmadır Raven. Zaten oyunun tanıtım videosunu izledikten sonra aklımızda oyunla ilgili pek bir olumsuz düşünce kalmıyor. Doom 3'ün görüntü kalitesi ve sorunsuz motoru, Quake 2 ve 3'ün maksimum seviyedeki aksiyon ve hızıyla birleşirse ortaya ne çıkar? Tabi ki Quake 4...

2 x 2 = 4

Quake 4, aynen Quake ve Quake 2 gibi tek kişilik ilerlemeli bir oyun olacak. Tabi oyunun böyle olabilmesi için bir de konuya sahip olması gerekmekte. Bu oyunda konu ikinci oyunda başımıza bela olan Strogg'lar üzerinden devam ediyor. Ama bu seferki olay biraz farklı, direk onlarla çarpışmak yerine, onların arasına sızarak bir çeşit "kaleyi içten fethet" stratejisi uygulayacağız. Peki bunu nasıl yapacağız? Oyunun Xbox 360 tanıtım videosundan anladığım kadarıyla ana karakterimiz, çeşitli kesme biçme, ekleme çıkarma yöntemleriyle aynı bir Strogg gibi dizayn edilip aralarına yollanıyor. Ve görevlerimiz yapılırken bir şekilde fark ediliyoruz ve film burada kopuyor. Hikaye hakkındaki detaylar bununla sınırlı ama yazı burada bitmeyecek.