Metro 2033
Geliştirici: 4A Games Dağıtıcısı: THQ Tür: FPS Çıkış Tarihi: 16 Mart 2010
2033 yıllarında savaşlar yüzünden ve nükleer patlamalar sonucu kimsenin rahatça oh diyip nefes alamayacağı bir dünyanın içinde buluyoruz kendimizi. Yemyeşil çimenlerden uzak, mis kokan çiceklerden ve en önemlisi ağaçlardan yoksun bir dünyada yaşıyoruz artık. Oyunda insanların en iyi yaşama şeklinin yer altında metro tünellerin içinde zorda olsa yaşayabilme çabalarını görüyoruz. Her şeye rağmen bir gün bu kötü yaşamdan kurtulacaklarına inanmış insanlar var etrafta.


Yapımcılığını 4A’nın gerçekleştirdiği bu oyunda 4A Games, THQ’nün ünlü rus yazarı Dmitry Glukhovsky’ın Metro 2033 adlı bilim kurgu kitabından esinlenmiş. Bu oyun için iyi ekipler oluşturulmuş ve oyun yaklaşık 4 yılda tamamlanmış. Oyunun senaryosu Rusya’ geçiyor. Aslında senaryonun en iyi örneği insanların nükleer patlamalar yüzünden ne derece zor yaşadığını anlatıyor. Oyunda Directx9, Directx10 ve son Directx teknolojisi Directx11 kullanılmış. Grafik bakımından çok iyi olan bu oyun 3D Vision teknolojisiyle platformlara çıktı. Tabiki oyunu en iyi 3D grafiklerle oynayabilmek için Gpu firmalarının sunmuş olduğu 3D gözlük setini kullanmamız gerekiyor. Her oyunda olduğu gibi bu oyundada insanları bu kötü yaşamdan kurtaracak bir kurtarıcı bulunuyor. Karakterimizin ismi Artyom.
Oyundaki silahlara gelince, birçok çeşitli silahlar mevcut. AK47 den tutunda çeşitli Sniper silahlara kadar. Silah kullanımı zor şekilde yapılmış. Silah bitiriciliği düşük ve nişan alınması diğer oyunlara göre zor. Oyunda yasak bölgeye geçerken çok yüksek derecede radyasyon bulunmaktadır. Çeşitli ekipmanlarla herşeyi yoluna koyabiliyorsunuz. Şimdi kimlerle savaşacağınızı tahmin etmiş olmalısınız.
O geçen de neydi öyle?
Oyunda bizi bekleyen en önemli düşmanımız tabikide mutasyona uğramış yaratıklar. Yasak bölgede bulabileceğiniz binlercesi var. Radyasyonda yaşabilen, büyük ve saldırgan yaratıklardır. Oyunun büyük bölümünde bunlarla savaşacağız. Öldürmeye çalışırken çok zor ölen yapıları var. Eğer bölgede 3 – 4 tanesine göründüğünüzde onları öldürmek için iyi bir taktik uygulamalısınız. Bazen yer üzerinde bulunduğunuz yerde bu bölgenin daha önceki halini görebiliyorsunuz. Yeşillikler içinde temiz bir yaşam. Bu arada unutmayalım gökyüzünde uçan büyük bir yaratık var. Bu oyunun boss’udur. Baştan söyleyeyim işiniz çok zor.

Nefes alamıyorum
Bizi uğraştıracak en kötü etken tabikide taktığımız radyasyondan koruyucu gaz maskedir. Oyunda toplayacağımız çok gaz maskesi olacak. Gaz maskesini radyasyonlu bölgede çıkardığımızda karakterimiz nefes alamıyor ve gaz maskesinin gazı belirli bir zamandan sonra bitiyor. Eğer gaz maskenizin gazı biterse ve etrafta gaz maskesi bulamazsanız karakteriniz ölümle sonuçlanıyor. Gaz maskesinin zamanı bittiğinde nefes almanız zorlaşacağı gibi gaz takviyesi yapmanız gerekmektedir. Size tavsiyem radyasyonsuz bölgede maskeyi çıkarın boşuna tükenmesin. Gaz maskesi dışında kaskımızda bir lamba mevcut. Hatta öyle bildiğiniz diğer oyunlardaki gibi sürekli yanan değil. Bu lamba bir şarj cihazıyla dolduruluyor. Eğer lambanızın ışığı azalırsa etraftaki hiçbir materyale gerek duymadan ışığınızı saniyeler içinde şarj edebiliyorsunuz.

Herşey benim elimde
Senaryodaki tek karakter siz olduğunuzdan bu işi siz üstleniyorsunuz. Korku ve gerilim dolu bölümlerde heleki oyunu gece oynuyorsanız kalp atışlarınız hızlanacak. Tabi bunları yaparken bölgede hızla gelişen bir virüs bulunmaktadır. Amacımız bu virüsü kökünden yok etmek. Oyunun sonuna doğru herşey gittikçe zorlaşıyor. Maskeniz bitiyor, mermileriniz bitiyor. Ancak bonus paralarla mermi ve çeşitli materyal alabiliyorsunuz. Son bölümlerde size 4 – 5 kişilik bir ekip eşlik ediyor. Bütün herşeyin amacı büyük kuleye çıkıp virüsü yok etmek. İnanın bana son bölüm çok zor. Tüm bunları yaparken karakterimizin diğer bir düşmanı olan hayalinde canlandırdığı kâbusunuda yok ediyoruz. Eminim oyun bitince oh be bitti diyeceğinizi duyar gibiyim.