Her yıl değiştirdiğimiz bilgisayar ve cep telefonları bir yana, o 30 yıldır hiç değişmeden elimizde.



Bilgisayarlarımızı sık sık upgrade eder, parçalarını değiştirir, hatta bir süre sonra yenisini alırız. Aynı durum, artık bir bilgisayar gibi çalışan akıllı telefonlarımız için de geçerli elbette. Vadesi dolan ve yeni özellikleriyle kendine hayran bıraktıran akıllı cep telefonları da, paraya kıyıp kendilerini bize satın aldırabiliyorlar belirli aralıklarla.

Ancak bir cihaz var ki, aradan kaç yıl geçerse geçsin, ne özellikleri ne de teknolojisi değişmiyor. Evet... Hesap makinelerinden bahsediyoruz. HP, ilk hesap makinesini pazara sunalı bugün itibariyle 30 yıl olmuş. HP 12c ismini taşıyan hesap makinesi, halen temelde iş dünyası ve akademik alanda yoğun olarak kullanılıyor.

Projenin başındaki isim olan Dennis Harms, HP 12c'nin HP'nin ilk hesap makinesi olduğuna ve diğer benzerlerine göre hesaplama işlemini kullanıcının daha etkin ve hızlı bir şekilde yapabildiğine dikkat çekiyor. Toplama işlemi yaparken ise diğer makinelerden farklı olarak 4 [Enter] 6 [Enter] + butonlarını kullandığımızda 10 sonucunu elde ediyoruz. Harms'a göre kullanıcı bu şekilde cihazı daha kolay bir şekilde kullanabiliyor.

İşlemci, RAM ROM ekran sürücü yongası ve dijital saat olmak üzere üç ana parçadan oluşan HP 12c, 10 basamağa kadar işlem yapılabilmesine olanak veriyor. İki ufak pille yıllar boyu çalışabilen cihaz, 30. yıl dönümü şerefine tekrar satışa sunuluyor.

HP 12c'ye dileyen 79 doları ödeyerek sahip olabilecek. 30 yıl önce cihaz, 100 dolarlık fiyat etiketiyle satışa sunulmuştu.