Türkiye'de internet kullanan 100 kişiden yaklaşık 87'si Facebook üyesi.


30 milyonu aşan Türk kullanıcılar güvenliğe dikkat etmediği zaman hesaplarını kaptırıyor ve kişisel bilgileri ele geçiriliyor.

Bilgisayar, akıllı cep telefonu, hatta TV'den milyonlarca kişiye yayın yapma olanağı sağlayan Facebook, en çok baktığımız ekran oldu. Toplam kullanıcı sayısında dünya 5'incisi olan Türkiye'de 30.5 milyon Facebook üyesi var. 70 dilde 800 milyon kullanıcıya sahip Facebook, reklam ekranı olarak şirketlerin de hedefinde. Google aramalarında artık Facebook'ta herkese açık yazı ve resimler de görünür hale gelecek. Yani Facebook'ta güvenlik ayarı yapmak daha büyük önem kazanıyor.

13 YAŞ ALTINA YASAK

Yaşı küçük kullanıcıların sebep olduğu hatalar nedeniyle aileleri polis ve davalarla uğraşmak zorunda kalıyor. Türkiye'de Facebook kullanıcılarının önemli bir bölümünü 18 yaşından küçük öğrenciler oluşturuyor. ABD'de 13 yaşından küçüklerin Facebook kullanımı yasak. Türkiye'de ise yasal bir yaş sınırı yok. Bu durum ailenin onayı olmasa da çocukların birçoğunun yanlış bilgi vererek Facebook'a üye olmasına neden oluyor Kişisel mahremiyet ihlali, arkadaşlarını aşağılayan ifade ve fotoğraflar yüzünden onlarca çocuk sorun yaşıyor. Aileyle ilgili bilgileri paylaştığının farkında olmayan çocukların ebeveynleri uzun süren mahkemelerle uğraşmak zorunda kalıyor.

KİŞİSEL BİLGİLERİ SAKLAYIN

Her Facebook kullanıcısının ortalama 130 arkadaşı var. Facebook'ta her kullanıcıya açık bilgiler Google tarafından görüntülenince hiç bir şey gizli kalmıyor. Bu yüzden yüklediğiniz resim, video ve yazıları kiminle paylaşacağınıza karar verirken dikkat edin. Konum bilginizi paylaşmayın. Asla arkadaşlarınızın onayını almadan video ve fotoğraflar yayınlamayın.

FACEBOOK'TA EN ÇOK YAPILAN 5 GÜVENLİK HATASI

KAPI AÇIK KALDI: Facebook sayfanızı kendi bilgisayarınızda veya başkasının bilgisayarında kullandıktan sonra sadece internet tarayıcıyı kapatarak çıkmayın. Bunu yaparsanız kapıyı açık bırakarak evden ayrılmış gibi olursunuz. Mutlaka "çıkış yap" tuşunu tıklayıp hesabı kapatın.

EVDE YOKUM: Her gittiğiniz yerde bilgi verip arkadaşlarınızla paylaşmak isterken evde olmadığınızın bilgisini hırsızlara da vermeyin! Hemen kişisel ayarlardan konum bilgisini (disable) hale getirin.

GİZLİ FOTOĞRAFLAR: Her fotoğrafınızın aile bireyleri veya iş arkadaşlarınız tarafından görülmesini istemiyorsanız hem sizin hem de arkadaşlarınızın fotoğraflarının sadece limitli kişiler tarafından görülmesini sağlayın.

HER ŞEYİ TIKLAMA: Duvarınıza eklenen her şeyi tıklayıp kaldırmaya kalkmayın. Bazen truva atı yazılımları kişisel veya grup hesabınızı ele geçirmek için tahrik edici bir link olarak tanımlanmış olabilir.

GİZLİ HESABINIZ OLSUN: Facebook hesabınızın ele geçirilmemesi için de mutlaka ikincil bir e-posta adresi tanımlayın. Eğer grup yöneticisiyseniz, gizli yönetici atayın!

TV EKRANINA DA SOSYAL AĞLAR KONDU

Akılı televizyon serileri ile internet evlenince Facebook ve YouTube gibi sosyal paylaşım ağları da ekrana taşındı. Kablosuz ağlar konusunda uzman AirTies firması da hem yurtiçi hem de yurtdışındaki telekom operatörleri ile işbirliği yaparak televizyon ekranlarından video hizmetleri de sunuyor. AirTies Ürün Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tuncay Çil, Türkiye'de çok kaliteli mühendisler olduğunu belirterek, Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal ağlara TV ekranından bağlanmayı sağlayacak cihazları üreteceklerini söyledi. Çil, telekom operatörleri ile işbirliği yaparak uzman oldukları internet tabanlı yeni cihazlar tasarlamak istediklerini dile getirdi.