Foxconn Türkiye Genel Müdürü Tuna Kardeş, Tayland’da yaşanan sel felaketinin bilgisayar sektörünü olumsuz etkilediğini belirtti.


Çorlu’ya bağlı Velimeşe Beldesi’nde bulunan Avrupa Serbest Bölge’de (ASB) faaliyet gösteren Foxconn Fabrikasının Genel Müdürü Kardeş, yaptığı açıklamada, Tayland’ın dünya genelinde, bilgisayar üretiminde kullanılan ana malzemelerin üretildiği lider ülke olduğunu, ülkede 3,5 inç hart disk üretimi ve sevkıyatının durduğunu belirtti.

Sel felaketinden bilgisayar sektörünün olumsuz etkilendiğini ifade eden Kardeş,"Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Tayland’da büyük bir sel felaketi yaşandı. Tayland, dünya genelinde bilgisayar üretimi yapan firmaların üretimde kullanılan ana malzemeler arasında yer alan 3,5 inç harddisk üretiminde lider.

Sel felaketinin yaşanmasıyla birlikte Tayland’da harddisk üretimi ve sevkiyatı durma noktasına geldi. Tayland’daki sel felaketi dünya bilgisayar sektörünü zora soktu"dedi.

Kardeş, Foxconn olarak bu felaketten ve sektörün girdiği zor durumdan en az hasarla çıkan firma olacaklarını belirtti.

Üretimde kullanacakları harddisk kapasitesinin büyük bir kısmı için anlaşmalar yaptıklarını anlatan Kardeş, "Biz Foxconn Türkiye olarak, içinde bulunulan bu zor ve sıkıntılı duruma rağmen üretimde kullandığımız harddisk kapasitesinin büyük bir kısmı olan yüzde 66’lık bölümü için anlaşmalarımızı yaptık ve bitirdik. Bunun için dünya genelinde çok büyük olumsuz etkisi olan bu durum Foxconn Türkiye’yi çok fazla etkilemeyecek. Tayland’daki bu durumun da yeni yılda Ocak ayı içinde düzelerek normale döneceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

"Fatih Projesi’ne talibiz"

Kardeş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Fatih Projesi kapsamında da adımlar attıklarını belirtti.

Türkiye’de öğrencilere verilecek tablet bilgisayarları Foxconn Türkiye fabrikasında üretebileceklerini ifade eden Kardeş, şunları söyledi: "Geçtiğimiz günlerde Başbakan her öğrenciye tablet bilgisayar verileceğini açıkladı. Biz de bu durumda harekete geçerek bazı adımlar attık. Bu tablet bilgisayarları Foxconn Türkiye fabrikasında üretmemiz mümkün. Foxconn zaten tablet bilgisayar üretiminin dünya genelinde yüzde 85’ini yapıyor.

Türkiye’deki dağıtılacak olan bilgisayarların da üretimini yaparsak birçok getiriyi ülkemize sağlamış oluruz. Eğer bu üretimi Türkiye’deki fabrikamızda yapmaya başlarsak, hem bu üretimi Türkiye’de yapan ilk firma olur, hem de Avrupa piyasasına da yine Türkiye fabrikamızda üretilen tablet bilgisayarları yollarız.

Türkiye genelinde ekonomik ve büyük bir getirinin yanı sıra Çorlu ve bölgesinde de büyük bir istihdam artışı ile sektörel gelişim sağlanır." Kardeş, Foxconn’un elektronik sektöründe dünya devi olduğunu, her kıtada bulunan fabrikalarda yaklaşık 1 milyon kişinin çalıştığını bildirdi.