ABD'nin Pennsylvania eyaletinde varlıklı ailelerin oturduğu bir bölgede bulunan iki lise, öğrencileri evde oldukları zamanlarda da gözetlemekle suçlanıyor.

Okul yönetimlerinin binalara kameralar yerleştirerek öğrencileri gözetlemesi tartışma yaratmasına rağmen alışılmış bir durum haline gelmişken, Montgomery County'de bulunan iki okul işi ileri bir boyuta taşıdı.

İki okul bin 800 öğrenciye okul kaynaklarına rahatça ulaşabilmeleri için kameralı dizüstü bilgisayarlar verdi.

Ancak ne öğrenciler ne de aileleri bu dizüstü bilgisayara, öğrencilerin okul kaynaklarına ulaşabilmesiyle birlikte, okul yetkililerinin de öğrencilerin evdeki faaliyetlerini izleyebileceği iki taraflı bir sistemin kurulmuş olduğundan haberdardı.

Michael ve Holly Robbins çifti, Harriton Lisesi'nden bir asistanın oğulları Blake'in geçen yıl kasım ayında 'evde uygunsuz davranışta bulunduğunu' kendilerine bildirmesi ve kanıt olarak da dizüstü bilgisayarındaki kamerayla çekilmiş bir fotoğrafı göstermesi üzerine olayın farkına varıp şikayette bulundu.

Baba Michael Robbins, daha sonra okul yönetiminin istediği zaman bu sistemi uzaktan kumanda ederek aktif hale getirebildiğini ve okul idaresinin bilgisayarı kullanan kişinin haberi bile olmadan kameranın görüş alanına giren ve kamera tarafından çekilen her türlü görüntüyü görebildiğini ortaya çıkardı.

Robbins ailesi açtıkları davada, mahremiyetlerinin ihlal edildiği belirtilerek, tazminat talebinde bulundu.

Okul yönetimi ise öğrencilerin mahremiyetini koruma sözüne bağlı kaldıklarını, dizüstü bilgisayarların kaybolmaları ya da çalınmaları halinde izlerinin sürülebilmesi için bir güvenlik özelliğine sahip olduğunu ve bu özelliğin de devre dışı bırakıldığını savundu.