Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Bilimsel Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) iş birliğinde Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumları arasında düzenlenen Proje Tabanlı Beceri Yarışması'na katılan öğrencilerin hazırladıkları ilginç çalışmalar dikkati çekti.

Bölge finaline kalan ve Halk Eğitim Merkezi'nde sergilenen 61 proje arasında ''Klozetli Yatak'', ''Elektrikli Baston'', ''Çok Yönlü Taşıyıcı'', ''Güneşi Takip Eden Ev'', ''Karbondioksit Zehirlenmesini Önlemek'' isimli ilginç çalışmalar beğeni topladı.

-''KLOZETLİ YATAK'' PROJESİ-

Burdur Sağlık Meslek Lisesi öğrencisi İlknur Yanıkara, yatarak tedavi gören hastalar için ''Klozetli yatak'' projesi ürettiklerini belirtti. Yatağa bağımlı olan hastaların tuvalet ihtiyacının karşılanması konusunda sıkıntılar yaşandığını dile getiren Yanıkara, bu proje ile hem hastaların, hem de sağlık personeli ile hasta yakınlarının işlerini kolaylaştırmayı amaçladıklarını söyledi.

Yanıkara, projenin tüm hastanelerde uygulanabileceğini bildirdi.

-''ELEKTRİKLİ BASTON''-

Isparta Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencisi Gülkent Öztürk ile Meryem Coşkun ise görme engellilerin yolda rahat yürümelerini sağlamak, yön bulmalarını kolaylaştırmak amacıyla ''elektrikli baston'' projesi hazırladılar.

Baston hakkında bilgi veren Öztürk, ''Elektrik ile çalışan baston, titreşim ile önündeki cisme 35 santimetre yaklaştığında haber veriyor. Gece görüşü için de fosforlu bantlar ile çevreye ışık veriyor. Bilgisayar programlama diline göre çalışıyor. Güç kaynağı da bel çantası şeklinde, kemere takılabiliyor'' dedi.

Öztürk, elektrikli bastonun maliyetinin 40 TL olduğunu kaydetti.

-''ÇOK YÖNLÜ TAŞIYICI''-

Karaman Temizel-Ünlü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Fahrettin Divleli ise tekerlek yapısı sayesinde her türlü hareketi yapabilen, kendi etrafında dönebilen, çapraz hareket edebilen çok yönlü taşıyıcı geliştirdi. Fabrika içinde iş araçların rahat hareket edebilmesini sağlamak amacıyla böyle bir proje hazırladıklarını söyleyen Divleli, yerden de tasarruf sağladıklarını vurguladı.

-''GÜNEŞİ TAKİP EDEN EV''-

Burdur Gölhisar Mesleki ve Eğitim Merkezi öğrencisi Furkan Serttaş, yayla turizmine katkıda bulunmak amacıyla güneşi takip eden ev projesi geliştirdiklerini bildirdi.

Yaylalarda elektrik olmadığı için böyle bir proje düşündüğünü dile getiren Serttaş, ''Güneş neredeyse güneş paneli de oraya dönüyor. Böylece güneşten daha fazla istifade edilebiliyor'' diye konuştu.

Enerjinin gündüz kullanılabildiği gibi gece de ısınma şeklinde kullanılabileceğini kaydeden Serttaş, gündüz panellere gelen enerjinin aküye depolandığını belirtti.

-''KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNİ ÖNLEMEK''-

Mersin Toroslar Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Halil İbrahim Atlı, çoğu insanın sobadan sızan karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlattı. Bunun önüne geçmek için proje hazırladıklarını söyleyen Atlı, çalışmasını şöyle anlattı:

''Karbonmonoksit dedektörü gazı algılıyor. Binaya giren gazı kesiyor. Elektrikli vanayı kapatıyor, aspiratörü çalıştırıyor, pencereyi açıyor. Hepsini tek başına yapıyor. Aspiratör içerden dışarıya karbonmonoksit akıtıyor, pencere ise temiz havanın içeriye girmesini sağlıyor.''

Bu cihazın otomatik olarak karbonmonoksit gazını hissettiği an devreye girdiğini anlatan Atlı, cihazın buna göre kurgulandığını belirtti.