ESET, Avrupa’da spam dağıtan yeni bir truva atı tespit etti.

Dünyanın en büyük antivirüs yazılım kuruluşlarından ESET’in bulut malware analiz sistemi olan ThreatSense.Net, Avrupa’da aktivitesi giderek yükselen bir truva atı tespit etti. “Win32/Lethic.AA” adlı bu truva atı spam (istenmeyen e-posta) dağıtımı amacı ile kullanılıyor ve uzaktan kontrol edilebiliyor.

“Win32/Lethic.AA” adlı truva atı, bilgisayarlara bulaşmak için, başka bir malware (zararlı yazılım) üzerinde geliyor ya da var olan bir malware tarafından indiriliyor. Truva atının asıl amacı, bulaştığı makineyi oldukça güçlü bir spam ağının parçası haline getirmek. Tespitten kaçabilmek amacı ile kodları “explorer.exe” içine gömülüyor. Mart ayı ortası itibarı ile Win32/Lethic.AA, başta % 13 ile Hollanda olmak üzere bir çok ülkeyi etkisi altına almış durumda. Estonya, Belçika, Danimarka, Norveç, İsveç, Portekiz ve Slovenya bu tehditten etkilenen ülkeler arasında. Truva atı Slovakya, Hırvatistan, Sırbistan, Yunanistan, Rusya ve İngiltere’de ise sadece % 1 ile ilk 20 arasına girmeyi başardı.

ESET, bu Truva atı ile başedebilmeniz için internet tarayıcınız ve güvenlik yazılımlarınızın en son sürümlerini kullanmanızı ve internette gezinip dosya indirirken çok dikkatli olmanızı öneriyor.

Truva atı nedir?

İsmini mitolojideki öyküden alan Truva atları, yararlı yazılımlar gibi görünen ancak güvenliği tehlikeye atan ve pek çok zarara yol açabilen bilgisayar programlarıdır. Truva atları, insanların, meşru bir kaynaktan geldiğini düşündükleri bir programı açmaya yöneltilmeleri yoluyla yayılır.

Spam nedir?

Aynı mesajın çok sayıdaki kopyasının, bu mesaji alma talebinde bulunmamış kişilere gönderilmesi spam olarak adlandırılır. Spam çoğunlukla ticari reklam niteliğinde e-postalardan oluşur.