Avrupa Birliği (AB) 7. Çevre Programı kapsamında hazırlanan, İngiltere, İrlanda, İspanya, Fransa, Yunanistan ve Avusturya'nın yer aldığı çok uluslu Nanoteknoloji Projesi'ne Türkiye'den de Selçuk Üniversitesi katıldı.

Proje Sorumlusu Selçuk Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ersöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB'nin, dünyanın en dinamik ve rekabetçi bilgi teknolojisini üretmek amacıyla ortaya koyduğu 7. Çerçeve Programı kapsamında hazırlanan çok uluslu Nanoteknoloji Projesi için 4,5 milyon avro destek verme kararı aldığını belirtti.

Nanoteknoloji alanında ilk kez 6 ülke ile birlikte ortak bir çalışma yüreteceklerini ifade eden Ersöz, projede uluslararası alanda isim yapmış kuruluşların yer alacağını bildirdi.

Prof. Dr. Ersöz, projeyle elektronik cihazların beyni olarak adlandırılan nanotransistör üretimi yapmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''İrlanda'dan dünya devi İntel firması, Tyndall Enstitüsü ve Cork Üniversitesi, İspanya'dan Nanoteknoloji Enstitüsü, Fransa'dan Mikroelektronik Teknoloji Araştırma Merkezi, İngiltere'den New Castle Üniversitesi ve Karanichi firması, Yunanistan'dan Ioannia Üniversitesi, Avusturya'dan Profactor firması ile Türkiye'den SÜ proje ortakları arasında yer alıyor. Projede, nanoteknoloji alanında nano (mini) boyutta cihazların tasarlanması, üretimi ve elektronik endüstrisinde kullanımı, nanoaygıtların tasarlanması ile üretimi amaçlanıyor. Bir başka deyişle günlük yaşamda kullandığımız elektronik cihazlar ve işlemlerin beyin işlevini gören nanotransistörlerinin fiziksel olarak daha küçük ve daha hızlı çalışabilenini üretmek hedeflenmektedir.''

Selçuk Üniversitesi'nin de aralarında bulunduğu konsorsiyumun proje için seçilmesinin kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Ersöz, nanoteknoloji alanında belki de çok önemli gelişmelerin kaydedileceği projede Selçuk Üniversitesinin de bulunmasının ülkemiz Türkiye ve üniversiteleri adına gurur verici olduğunu bildirdi.

Ersöz, projenin 3 yıl süreceğini 2013 yılı sonunda tamamlanacağını sözlerine ekledi.